Aranygaluska vanilíaöntettel
A szóráshoz:
A vaníliaöntethez:
A kiszúrt pogácsák szórásához:
A tésztához az élesztőt fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.
A tálból kiborítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.
Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy.
Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük az aranygaluskát. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!
A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.
Az aranygaluskát a vaníliamártással tálaljuk.